Nasveti

Prodajo kmetijskih zemljišč - travnikov, pašnikov, gozda je zakonsko urejena. Na podlagi Zakona o kmetijskih zemljiščih se na državnem portalu E-uprave in na oglasni deski upravne enote na območju katere se nahaja kmetijsko zemljišče objavljajo ponudbe za prodajo kmetijskih zemljišč. Ponudbe za prodajo kmetijskih zemljišč so aktualne 30 dni od dneva objave.

Ponudbe

Interesent za nakup kmetijskega zemljišča, gozda, travnika, pašnika ali kmetije, ki je objavljena, mora dati pisno izjavo o sprejemu ponudbe za prodajo kmetijskega zemljišča na upravni enoti jo lahko vloži tudi neposredno. Upravna enota po preteku roka (30 dni) za sprejem ponudbe obvesti vse sprejemnike ponudbe in prodajalca o tem, kdo je sprejel ponudbo.

Upravna enota mora posel odobriti (ugotoviti pravilen potek postopka).

Odobritev in postopek objave na oglasni deski ni potrebna, če gre za pridobitev kmetijskega zemljišča, gozda, travnika, pašnika ali kmetije:
- med zakoncema oziroma zunajzakonskima partnerjema, lastnikom in njegovim zakonitim dedičem, razen če gre za promet z zaščiteno kmetijo,
– med solastnikoma, kadar je kmetijsko zemljišče, gozd ali kmetija v lasti dveh solastnikov;
– na podlagi pogodbe o dosmrtnem preživljanju;
– na podlagi darila za primer smrti in izročilne pogodbe, razen če gre za promet z zaščiteno kmetijo,
– če gre za kmetijsko zemljišče ali gozd, na katerem stoji objekt (stavbišče in funkcionalno zemljišče).
– v okviru kmetijskih prostorsko ureditvenih operacij.

 
Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Uporablja se z namenom statistike obiska in izboljšanja delovanja.

Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo? Več o piškotkih.